پوشش‌های کشاورزی و گلخانه‌ای

اصول مدیریت آبیاری در گلخانه با محصولات پلیمری

اصول مدیریت آبیاری در گلخانه با محصولات پلیمری

اصول مدیریت آبیاری در گلخانه با محصولات پلیمری 

 

 

مدیریت آبیاری در گلخانه ها با هدف جلوگیری از هدر رفت آب، کاهش هزینه ها و بهینه سازی رشد گیاه یکی از اقدامات مهم و حیاتی است که برای آن در کشاورزی مدرن چاره هایی اساسی اندیشیده شده است. حال که آبیاری اساس و پایه کشاورزی را تشکیل می دهد و امکان آبیاری به صورت سنتی و معمول در این صنعت دیگر وجود ندارد، لازم است آب، این مایه حیات را به اشکالی درست تر مورد استفاده قرار داد که در این مقاله تحت عنوان اصول مدیریت آبیاری در گلخانه با آنها آشنا می شوید. 

روش های آبیاری در گلخانه 

روش آبیاری در گلخانه به موارد مختلفی بستگی دارد و در این صنعت فقط بر استفاده از یک روش برای آب دهی به گیاه تمرکز نمی شود. روش های آبیاری را مواردی از قبیل نوع گیاه، نوع و میزان شوری خاک، میزان رطوبت هوا، منطقه و شرایط آب و هوایی، زمان و فصل کاشت و نحوه تهویه فضای گلخانه تعیین می کند. از این رو، بر اساس میزان آب مورد نیاز، روش های آبیاری و حتی سیستم های آبرسانی می توانند متفاوت باشند.

یکی از راهکارهای اصلی برای مدیریت آبیاری در گلخانه، استفاده از روش های آبیاری مناسب است. مادامی که از بهترین شیوه آبیاری و متناسب با نیاز گیاه استفاده گردد، کمک شایانی به مدیریت آب در گلخانه می گردد. از این رو، قبل از هر چیز جا دارد که با روش های آبیاری آشنا شوید. روش های آبیاری در گلخانه را در حالت کلی در چند مورد زیر می توان خلاصه نمود: 

  1. روش آبیاری دستی و سنتی : روش آبیاری سنتی در بسیاری از مناطق به سبب کمبود آب و پرهزینه بودن این روش تقریبا منسوخ شده است. در این روش در گلخانه ها گیاهان مستقیما توسط افراد و به طور دستی آبیاری می شوند. همچنین، میزان آبی که در این روش به گیاهان می رسد، بسته به نیاز آن می‌ تواند کم یا زیاد باشد. سیستم آبیاری در این روش معمولا شیلنگ و یا کانال کشی می باشد که در یک مدت کوتاه بده حجمی بالایی دارند. استفاده از آب پاش یکی از تکنیک ها و روش های آبیاری دستی می باشد که برای بسیاری از گیاهان کارایی دارد.
  2. روش آبیاری قطره ای : یکی از بهینه ترین و کارآمدترین روش های آبیاری در گلخانه، روش قطره ای است. در این روش یک سیستم لوله کشی در بستر خاک تحت کشت تعبیه می گردد و از طریق روزنه های مخصوص، آب مستقیما به ریشه و محل رویش گیاه می رسد. در این روش آب به مقدار نیاز گیاه و بسیار کمتر از روش سنتی در اختیار گیاه قرار می گیرد. از مزیت های این شیوه جلوگیری از هدر رفتن آب و بالا رفتن کیفیت آبیاری می باشد. از این رو، این روش را به جرات می توان بهترین روش آبیاری دانست که در مقایسه با شیوه آبیاری سنتی تا بیش از ۷۰ درصد منجر به صرفه جویی در مصرف آب می گردد. از این رو، در کشاورزی مدرن حسابی جا باز کرده و بسیار استفاده می شود. 
  3. آبیاری بارانی 

    در آبیاری گلخانه ای روش آبیاری بارانی نیز بسیار کاربرد دارد. در این روش سیستم آبیاری معمولا بالاتر از سطح گیاه راه اندازی می گردد. با باز کردن شیر آب و به جریان در آمدن آب در سیستم لوله کشی، آب به صورت قطره ای در محیط گلخانه پخش می گردد. روش دیگر آبیاری قطره ای این است که آب توسط آبفشان ها و شیرهای مخصوص پرتاب و در فضا به صورت قطره ای پخش می گردد. 

  4. آبیاری زیر زمینی 

    همانطور که از نامگذاری این روش هم مشخص است، در آن سیستم آبرسانی در داخل خاک و زیر زمین تعبیه می گردد. هدف از این کار رساندن آب به طور مستقیم به ریشه گیاه است تا از هدر رفت آب جلوگیری شود و مقدار کمتری آب در پروسه آبیاری مصرف گردد. این روش با نام آبیاری نشتی هم شناخته می شود. 

  5. روش آبیاری مه افشانی 

    روش آبیاری گلخانه ای مه فشانی در واقع نوعی روش آبیاری قطره ای است با این تفاوت که قطرات آب به صورت پودری و منظم در محیط پخش می شوند. در این روش نیز معمولا سیستم های آبیاری در ارتفاعی نسبتا بالاتر از محل رویش گیاه قرار می گیرند‌. این شیوه باعث کاهش دما و افزایش رطوبت در محیط گلخانه می گردد و یکی از روش های بهینه در آبیاری است. 

راهکارهایی برای مدیریت آبیاری در گلخانه

در این پارت راه حل های موثر دیگری برای مدیریت آبیاری در گلخانه لحاظ می شوند. توجه به این موارد در کنار به کارگیری بهترین سیستم آبیاری به مدیریت تمام عیار آب در گلخانه می انجامد. 

  1. ایزوله کردن فضای گلخانه و ممانعت از تبخیر آب  : گرچه محیط و فضای گلخانه بسته می باشد که به حفظ حالت شرجی و رطوبت آن می انجامد، اما مسدود کردن تمام درزها و راه های هدر رفت رطوبت یکی از راه های مدیریت آبیاری در گلخانه محسوب می گردد. چرا که رطوبت نسبی مورد نیاز در گلخانه از طریق سیستم آبیاری تامین می گردد و باید مانع از هدر رفتن آن شد. به این منظور ضرورت دارد که سقف ها و دیواره های گلخانه با استفاده از متریال های مخصوص از قبیل محصولات پلیمری مانند انواع نایلون گلخانه، نایلون شیرینگ و پلاستیک گلخانه و پلاستیک عریض ساده ایزوله شوند. با این کار ضمن جلوگیری از فرار رطوبت به محیط بیرون و محبوس شدن آن، بخش اضافه بخار آب نیز از طریق میعانی که در سقف اتفاق می افتد، به چرخه استفاده برمی گردد.
  2. مدیریت آبیاری در گلخانه با مالچ گلخانه ای :

    اصطلاح مالچ گلخانه ای به پوششی اطلاق می شود که با هدف پوشاندن سطح خاک تحت کشت مورد استفاده قرار می گیرد. گرچه از متریال های طبیعی مانند برگ، چوب و… نیز به عنوان مالچ استفاده می گردد، اما مالچ های صنعتی به عنوان محصولاتی پلیمری از هر نظر گزینه های مطلوب تری برای مدیریت آبیاری در گلخانه هستند. مالچ پلیمری نوعی فیلم نایلونی است که با عرض های متغیر طراحی و تولید می شود. طراحی مالچ گلخانه ای به این صورت است که بر روی آنها سوراخ هایی منظم با فواصل یکسان و استاندارد به طور تک ردیفه یا چند ردیفه تعبیه شده اند که محل کاشت بذر و دسترسی به خاک هستند. 

    مالچ پلیمری را در گلخانه بر روی خاک قرار می دهند. این پوشش در مدیریت آبیاری در گلخانه تاثیر غیر قابل انکار دارد. باعث جلوگیری از تبخیر بیش از حد آب از سطح خاک می گردد. میزان آب مصرفی در آبیاری گلخانه ای را هم کاهش می دهد. همچنین، از رشد علف های هرز جلوگیری می کند. به علاوه، باعث حفظ کیفیت و کاهش فرسایش خاک می گردد. کاهش اختلاف دمای خاک در شب و روز و جلوگیری از یخ زدگی ریشه گیاه نیز از فواید وجود آن است. مالچ های پلیمری معمولا در سه رنگ مشکی، سفید و شفاف تولید می شوند که هر سه مورد در مدیریت آبیاری در گلخانه نقش دارند. به علاوه، مالچ های uv دار به عنوان مدل های خاص و ممتاز این محصول، از ماندگاری و طول عمر مفید بیشتری برخوردار هستند. 

دیگر راهکارها 

برای مدیریت آبیاری در گلخانه راه حل های دیگری هم می توان برشمرد که بر اساس تجربه حاصل شده اند، از جمله: 

    1. استفاده از بهترین روش و سیستم آبرسانی با توجه به شرایط منطقه ای و نیاز گیاه
    2. آبیاری دوره ای فقط به وقت نیاز گیاه
    3. استفاده از گلدانهای خود آبیاری برای کشت های گلدانی
    4. استفاده از سنسورها و رطوبت سنج ها جهت مدیریت بهتر آبیاری و کاهش مصرف آب
    5. استفاده از سیستم جمع آوری آب های حاصل از تعریق و میعان های سقف
    6. استفاده از سقف های شیب دار برای هدایت رطوبت های سقف به حاشیه گلخانه و جمع آوری آنها
    7. استفاده از سیستم تهویه مناسب در محیط گلخانه به منظور کنترل دمای داخلی و جلوگیری از تبخیر بیش از حد آب
    8. عدم استفاده از سیستم های آبیاری و تجهیزات پوسیده و معیوب با هدف جلوگیری از نشتی آب و هدر رفتن آن
    9. استفاده از پوشش دوم در گلخانه ها به منظور حفظ رطوبت و دمای یک دست در داخل گلخانه

شرکت تولید محصولات پلیمری جوانه پوش پارسه

شرکت جوانه پوش پارسه به عنوان مجری پروژه های بزرگ گلخانه ای و کشاورزی نوین و شرکت تولید محصولات پلیمری، دارای سابقه درخشان در زمینه ارائه محصولات پلیمری گلخانه ای درجه یک و استاندارد می باشد. این شرکت تقریبا در زمینه تولید تمام تجهیزات مورد نیاز گلخانه های صنعتی فعالیت گسترده دارد. 

خرید محصولات جوانه پوش پارسه از آن جهت به شما توصیه می شود که تمامی امتیازات محصولات پلیمری خوب را دارا هستند. این مجموعه دارای مجوز از سازمان غذا و دارو و دارنده تمام استانداردها و گواهینامه های لازم است. از این رو، بهترین محصولات پلیمری را به خریداران عرضه می دارد که با تهیه بی واسطه از طریق این مرکز می توانید به خرید خود اعتبار ببخشید. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره ما و پروژه های جوانه پوش پارسه و برقراری ارتباط با کارشناسان مجموعه و تماس با ما می توانید از لینک های هر قسمت اقدام کنید. 

لینک صفحه اینستاگرام:

   لینک اینستاگرام 

لینک صفحه یوتیوب: 

لینک آپارات 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *